Kodály Zoltán Missa brevise jótékonysági mise keretében hangzott el

A fiatal zenetanárjelöltek a temetői ünnepség után nem tértek vissza Kecskemétre, hanem részt vettek – sok más érdeklődővel és az egyházközség tagjaival együtt – a KÓTA és a Magyar Kodály Társaság kezdeményezésére az Avilai Nagy Szent Teréz templomban Horváth Zoltán kanonok, plébános úr védnökségével és celebrálásával lezajlott emlékmisén. A szertartásban részt vett Dobák Gábor mátraszentimrei plébániai kormányzó is.

A Missa brevis alkalomhoz méltó, ünnepélyes és áhítatos hangulatot teremtő előadói a következők voltak: a Kőbányai Szent László Templom Kórusa(karigazgató: Varsányi István) és az előadást vezénylő Somogyváry Ákosénekkara, a Budai Ciszterci Szent Alberik Kórus. A szívességből közreműködő szólisták: Duba Szilvia – szoprán, Szarka Emília – szoprán, Heim Mercedes – alt, Viszló István – tenor és Klézli János – basszus. Az orgonaszólamot Mészáros Zsolt Máté szólaltatta meg. A mise változó részeiként elhangzott egy zsoltár, aztán Kodály (Szedő Dénes versére írott) háromszólamú Miatyánk című kisdarabja és a Pangue lingua.
Az orgonás Missa brevis első szöveggel kiteljesedő változata annak a műnek, amelyet Kodály Zoltán 1941-42-ben, galyatetői alkalmi kántorkodása alatt Csendesmiseként komponált, s játszott maga azon a harmóniumon, amely még ma is megvan és – amennyire megromlott állapota engedi – szolgál a hegyi kápolnában. Éppen ennek a történelmi hangszernek a felújítására kezdeményezett adománygyűjtést a két zenei szervezet. Ezért került az eseményt meghirdető plakátra ez a mondat: Emlékmisénk adományai jótékony célt szolgálnak: a galyatetői „Kodály kápolna” harmóniumának felújítására ajánljuk fel!
Adakozókedvben nem volt hiány, de a befolyt adomány valószínűleg nem lesz elegendő a megfelelő színvonalú, tartós felújítás költségeire. Ezért az ügy iránt elkötelezettként kérjük Olvasóinkat, Kodály Zoltán munkásságának, zeneműveinek híveit adományaikkal továbbra is segítsék a nemes terv megvalósulását.

Az adományokat a következő címre és bankszámlára várják köszönettel:
Mátraszentimrei Római Katolikus Egyházközség
CIB Bank 10700282-69213298-51100005
A rendelkező nyilatkozatba kérjük beírni: A galyatetői Kodály-harmónium felújítására.

Hadd zengjen, szépen, sokáig a harmóniumon, vagy énekszóval erősítve Kodály művéből is:
Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis.