Kodály-művek márciusi koncerteken Budapesten

2. csütörtök 19,30: Fanfares et Voyages – a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye a MÜPA Bartók-termében, vezényel Vajda Gergely. A műsorban a Nyári este mellett Bartók, Zombola Péter, továbbá Rachmaninov és John Adams művei hallhatók. A hangversenyt a Bartók Rádió egyenes adásban közvetíti, ismétlés március 15-én 12,36-kor. (Rendező: Magyar Rádió.)
4. szombat 17,00: Kodály-év 2017 – A Bartók Rádió felvételről sugározza a Magnificat Leánykar február 21-i hangversenyét (a részletek februári eseménynaptárunkban olvashatók). A karnagy lesz a Bartók Rádió Arckép című műsorának vendége március 3-án 19,00 órakor, ismétlés 6-án 9,30-kor.
5. vasárnap 17,00: Kodály Zoltán Emlékhangverseny az óbudai Szentháromság templomban (III. Vörösvári út 110.). Bevezetőt mond Horváth Zoltán operarendező, közreműködik Nagy Anna Sára (Óbudai Népzenei Iskola), a Kerék utcai Iskola kórusa (karnagy Márkusné Góczán Gyöngyi), az AedifiCantes Kórus (Petróczki Edit), Gödöllő Város Vegyeskara (Pechan Kornél), az Országos Széchényi Könyvtár kórusa (Eckhardt Mária, Gupcsó Ágnes); az egyesített kórust Párkai István vezényli. (Rendező: Szentháromság Plébánia.)
Műsor
Horváth Zoltán beszéde
5. vasárnap 19,30: Hommage à Kodály – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye Koessler és Kodály műveiből a Zeneakadémia Nagytermében, vezényel Madaras Gergely. Közreműködik Kolonits Klára, Schöck Atala, Brickner Szabolcs és Haja Zsolt (ének), valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba). A hangversenyt a Bartók Rádió egyenes adásban közvetíti, ismétlés március 17-én 12,36-kor. (Rendező: Zeneakadémia.)
Műsor
6. hétfő 17,30: Kodály-emlékhangverseny a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolában, a zeneszerző kórusaiból, valamint zongora- és kamaraműveiből, az intézmény gyermekkara, növendékei és művésztanárai előadásában.
Műsor
6. hétfő 19,30: Kodály emlékhangverseny az Erkel Színházban. Műsor: Galántai táncok; Dalok és Énekek; Budavári Te Deum. Közreműködik Cser Krisztián, Fodor Beatrix, Simon Krisztina, Brickner Szabolcs, a Magyar Állami Operaház Énekkara, karigazgató: Strausz Kálmán, és Zenekara, vezényel Héja Domonkos. A hangversenyt a Bartók Rádió május 23-án 14,16-kor sugározza.
Az Operaház programajánlójából: „Halálának 50. évfordulóján az Erkel Színházban igyekszünk kissé azt az 1960-as londoni estét is megidézni, amelyen a mester maga vezényelte a Londoni Szimfonikusokat és a kor legnagyobb dalénekesét, Dietrich Fischer-Dieskaut. A reggel azonban az Operaházban indul, amelynek pincéjében Kodályék is átvészelték az ostromot. Ugyanazzal emlékezünk és ugyanott, ahol az ő Missa brevisét vele együtt előadták: a földszinti ruhatárban.”
Dalok és Énekek