Legyen a zene mindenkié

Legyen a zene mindenkié - Bartalus Ilona 1982-ben készült és utoljára 1995-ben vetített filmsorozata újból látható vasárnap délelőttönként az M3 televízió-csatorna műsorán. Időpontok: 2017. október 1., 8., 15., 22., 29., november 5. Témák: A Kodály-koncepció

  • Alfája: magyar népzene, zenei írás-olvasás
  • eszközei: zenei kétnyelvűség, szolmizálás, abszolút nevek
  • logikája: út a többszólamúság felé
  • megvalósítói: professzionista képzés, gyakorlati tanítás, karvezetés
  • nyitottsága: társművészetek ötvözése a zenével, improvizáció
  • Omegája: a japánok adaptációja

Ajánlás:
Egy régi, hiteles film kerül ismét adásba, Bartalus Ilona, a kiváló, nemzetközileg is elismert zenepedagógus és televíziós személyiség, a Duna Televízió volt zenei főszerkesztője "Legyen a zene mindenkié" című sorozata, melyet a megszületése óta eltelt 35 év nem fakított meg sem a mondanivaló, sem a formai megvalósítás szempontjából. Olyan tematika és olyan hiteles személyiségek jelennek meg a sorozatban, amely ma is érvényes, illetve akikre ma is felnézhet mind a szakember, mind a zenekedvelő. Biztatás és példa lehet a mai, sok tekintetben bizonytalan, s talán átmenetinek tekinthető időszakban mindaz, amit Bartalus Ilona sorozata bemutat.  
Forgatókönyv-író, szerkesztő, műsorvezető: Bartalus Ilona  
Közreműködő tanárok, művészek: Apagyi Mária, Ádám Jenő, Bartalus Ilona, Csengery Adrienne, Forrai Katalin, Hajnóczy Katalin, Kocsis Zoltán, Lantos Ferenc, Lukin László, Makláry József, Németh Rudolf, Párkai István, Rozgonyi Éva, Sebő Ferenc, Szabó Dénes, Thész Gabriella, Tóth Ferenc, Zakariás Anikó, Hani Kyoko, Kase Ruriko, Nakamura Takao.  
Közreműködő együttesek: nyíregyházi gyerekkórus; a Váci Vox Humana Kórus, budapesti gyermek-kamarazenekar, komlói gyerekkórus, vitnyédi pünkösdölők, óbudai ütősök, a Sebő-együttes és az Asunaro Gyerekkórus (Japán).