MEGEMLÉKEZÉS KODÁLY ZOLTÁN SZÜLETÉSÉNEK 132. ÉVFORDULÓJÁN

Szép hagyománya a Magyar Kodály Társaságnak, hogy névadó mestere évfordulóiról minden évben megemlékezik, meghívva a társszervezetek, intézmények képviselőit, a Tanár úr tisztelőit. 2014. december 16-án, a születési évfordulón sem történt másként a Kodály köröndön.
A borongós, esőre hajló időben először a Vígh Tamás szobrászművész által készített emléktáblánál hajtottunk fejet Kodály tanár úrra emlékezve, spontán népdaléneklés kíséretével. Társaságunk mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Muzsikus Fórum, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), az Andor Ilona Baráti Társaság, a Bárdos Lajos Társaság, a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola, a Zenetudományi Intézet népzenei osztálya, majd még a Kodály Emlékmúzeum és kecskeméti Kodály Intézet képviselői helyezték el a tiszteletadás koszorúit. Ezt követően került sor az Emlékmúzeum előadótermében a megemlékezésre, melyen jelen volt Kodály Zoltánné is.
Zenei program fogta keretbe Őri Csillának, a Kodály Iskola igazgatónőjének, elnökségünk tagjának szavait, melyben a gazdag, sokrétű kodályi életműből a zenei nevelés egyetemes gondolatát és az énekkar szerepét emelte ki. Idézett tanítványaik vallomásos szavaiból, bemutatva Kodály elgondolásának igazát: mennyire fontos része lehet a fiatalok életének a kóruséneklés, ahol életre szóló zenei és emberi élményeket szerezhetnek.

A műsort vendégszereplők kezdték, a Kodály Intézet két hallgatója. A Görögországból érkezett - édesanyja révén félig magyar - Eirini Patsea a Nausikaát és az Énekszóból a Jöjj te hozzám, szép madárka c. dalt énekelte. Zongorán kísérte Sam Cavanagh (Írország).
A Marczibányi téri Kodály Iskola tanárai, Kiss Beáta (fuvola) és Túrós Enikő (zongora) két Epigrammát adtak elő, befejezésül pedig az iskola Kamarakórusa az Arany János versre írott Csalfa sugár c. darabot és a Veronai táj (Kistétényi Melinda szövege) c. "háromszólamú invenciót" énekelte a Triciniából. Vezényelt Uhereczky Eszter és Őri Csilla. 
Méltó, bensőséges ünnepség volt.

Ittzés Mihály