"Még a tengeren is által hajladozik" Bárdos Lajos, Farkas Ferenc és Kodály Zoltán kórusművei az USA-ban

Dr. Fehér Anikó zenetanár-karnagy, a NMHH munkatársa évek óta gondoz közvetlenül vagy az óhaza távolából néhány Egyesült Államokbeli magyar együttest. November 7-én kezdődő útja ünnepi eseményhez kapcsolódik. Elnökségünknek küldött leveléből arról értesülhetünk, hogy New Jerseyben kezdődik a programja: betanít egy betlehemest és pár karácsonyi éneket, lehet, hogy kórusművet is. Utána 12-én megy Clevelandbe. Az ottani Regös Cserkészet 40. évfordulóját ünneplik hatalmas koncerttel. Itt lép fel az általa patronált két kórus is, akikkel többször próbált személyesen korábbi útja során, de leginkább skype-on. Előadnak néhány Kodály-művet - Jelige, Nagyszalontai köszöntő, Cohors generosa, Ének Szent István királyhoz -, valamint Bárdos- (pl. a Kicsinyek kórusából, a legkisebbekkel) és Farkas Ferenc-darabot is.
Leveléből idézünk: "úgy gondolom, ez egy fontos és talán hasznos része annak, hogyan is sáfárkodunk mi, egyszerű katonák azzal a csodálatos kinccsel, amit Kodály Zoltán hagyott ránk. Majd ezt a kincset "ellentmondást nem tűrve" szeretettel ránk bízta."
Fehér Anikó tanárnő programja hozzájárulás ahhoz, amit Kodály már egy 1941-es rádiónyilatkozatában ajánlott: "Amerikai magyarok! Nagy dolog, hogy a mi szavunk elhallatszik odáig. Bárcsak hozzásegítene a zene is, hogy a világon szétszórt sok magyar ne feledkezzék meg összetartozásáról. [.] Használjátok fel a zenét is arra, hogy jobban megismerjenek bennünket. Énekeljétek régi népdalainkat is."