Kodály öröksége Pécsett Rendezvények az ének-zene tagozatos gimnáziumi képzés pécsi indulásának 50. évfordulója alkalmából

 
2013. november 29-30-án konferenciával, ünnepi hangversennyel és ifjúsági kórustalálkozóval emlékeztek meg az ének-zene tagozatos gimnáziumi képzés pécsi indulásának 50. évfordulójáról. 1963-ban a Janus Pannonius Gimnázium keretében Ivasivka Mátyás indíthatta el - Kodály Zoltán támogatásának köszönhetően is - az ének-zenei tagozatot. Később a Kodály Zoltán Gimnázium keretében folytatódott az oktatás, s idén - mint megtudhattuk Gaál Tibor igazgató úrtól - már megkezdődött a hat osztályos program kiépítése.
A szakmai irányítást 11 év múltán Kertész Attila vette át, aki aztán közel négy évtizedig végezte ezt a munkát, sok-sok sikerre víve az iskola kórusait. 
Az évfordulós események koszorúzással kezdődtek: megemlékeztek Agócsy Lászlóról, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy Pécs a kodályi zenepedagógia egyik fellegvára legyen; a Kodály-szobor megkoszorúzása után a Civil Közösségek Házában került sor az előadásokra. Ivasivka Mátyás az fél évszázaddal ezelőtti indulás körülményeit, nehézségeit idézte fel, a folytatást és a mai törekvéseket pedig Gaál Tibor, a Kodály Gimnázium igazgatója ismertette. Ittzés Mihály Dobszay László zenepedagógiai munkásságáról, Vas Bence a PTE Zeneművészeti Intézetének igazgatója az osztatlan tanárképzés jövőjéről beszélt, Lakner Tamás, karnagy, a PTE művészeti kar dékánja pedig a Bartók-Kodály utáni gyermekkari irodalom néhány, pedagógiai szempontból is fontos törekvését állította előadása középpontjába.
Az ünnepi hangversenyre a Ferences Templomban került sor. A kezdeti éveket vállaló Janus Pannonius Gimnázium Leánykara Kotáncziné Vajda Ildikó vezetésével lépett fel, a Kodály Leánykart Rózsa Bernadett vezényelte. Két vendégkórus is bemutatkozott: a szolnoki Kodály Iskola gyermekkarát Juhászné Zsákai Katalin, a kecskeméti Aurin Leánykart Durányik László vezényelte. Változatos műsorába minden kórus beiktatott Kodály-művet is: elhangzott a Karácsonyi pásztortánc (Janus), A 150. genfi zsoltár (pécsi Kodály), az Angyalok és pásztorok (Szolnok), az Isten kovácsa és az Esti dal(Kecskemét). A műsort összkari számok - Karai: Kodály szavai és Kodály-Berzsenyi: A magyarokhoz - keretezték, Ivasivka Mátyás, illetve Kertész Attila vezetésével. A karnagy-tanárok munkájának méltatása mellett köszönet illeti a hátteret biztosító igazgatókat is, így a jelenlegi mellett a korábbi iskolavezetőt, Veres Jánost is.
A szombat délelőtti ifjúsági kórustalálkozóra a Kodály Gimnázium remekül hangzó aulájában gazdag műsorral került sor. Az előző este három "Kodályos" kórusa mellett a következő együttesek szerepeltek: Pécsről a Szieberth Róbert Általános Iskola Kórusa, karnagy: Dubóczki Klára; Testvérvárosok terei Általános Iskola Nagykórusa, karnagy: Taschnerné Sértő Ágnes; VKI Mátyás Király utcai Általános Iskola Mátyás Kórusa, karnagy: Kunváriné Okos Ilona; Kodály Zoltán Gimnázium Vegyeskara, karnagy: Várkonyi András és a komlói Kodály Zoltán Gyermekkórus, karnagy: dr. Makráné Kónya Melinda.
Tartalmas két nap "zárta le" az első 50 évet, s hasonlóan sikeres további évtizedeket kívánunk a pécsi Kodály Gimnázium ének-zene tagozatának.