A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének konfereciája

„KELETEN NŐTT TÖRZSÖKE FÁMNAK”

 

2024. februárjában a Magyar Kodály Társaság elnöke és tagcsoport-vezetőségi tagjai látogattak Nyíregyházára, ahol február 24-én részt vettek a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete által szervezett zenetanárképzési konferencián.

Énekszó vezette fel a programot. A Zenei Intézet Gaudemus Kórusának előadásában Szokolay Sándor Ima rontás ellen és Bárdos Lajos A spártai gyermek című műve hangzott fel. Kerekes Rita karnagy, valamint Lipcsei Hajnalka, ének-zene – népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgató vezényelt, zongorán közreműködött: Kerekes Rita.

Köszöntőjében Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Zenei Intézet igazgatója, a rendezvény mottójaként  választott Kölcsey Ferenc  Csekén, 1831. január 7-én kelt sorait idézte:

 

„Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak,

Nyúgoti ég forró kebelem nem tette hideggé”

(Kölcsey Ferenc: Kölcsey)

 

Címválasztása okán elmondta, hogy a bolognai folyamat hullámvölgye után 2012-től kezdték az egyetemen azt érezni, amit Kölcsey érezhetett 1825. után, a Széchenyi nevével fémjelzett reformokat követően: ismét van remény, ismét érdemes a képzési területen előretekinteni. A „nyugaton” bekövetkezett változások után a „keleten” nőtt fa újra kihajthatott, újra virágozhatott – azaz újraindulhatott a népzenetanár képzés Nyíregyházán.

A 65 éves ének-zene tanárszak mellett működő, az 1991-ban alapított és 2015-ben újjászületett népzene- és népikultúra-tanár szak az idén lépett krisztusi korba a Nyíregyházi Egyetemen.

A zenetanárképzési konferencia a Zenei Intézet képzéseinek mindennapjaiba kívánt betekintést nyújtani. Az előadások témáit három blokk köré fűzte: az ének-zene tanárképzés, annak gyakorlata és a népzeneoktatás kérdésköre jelent meg a tematikus egységekben.

Minden részterületet egy-egy alcím vezetett be.

 

„Az magyarok tanulják az musicát.”[1] – Ének-zene tanárképzés

A konferencia első előadását Ferencziné dr. Ács Ildikó tartotta.  Források mentén – az 55. zsoltártól az első önálló gyermekkarestig címmel Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának 1923-as bemutatóját követő mintegy hat esztendőnyi kórustörténeti eseménysor homályos szakirodalmi utalásain vezette végig a hallgatóságot.

Mike Ádám, az Ének-zene Tanszék tanársegédje doktori kutatási témájából merítve hasonlította össze Kodály Zoltán és Leo Kestenberg életművét és zenepedagógiai munkásságát. 

A harmadik előadó, Belinszky Etelka, a Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tagcsoportjának elnökségi tagja, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola egykori hallgatójaként „A mi kősziklánk más nem lehet, mint az ősi magyar dal."            címmel idézete fel főiskolás éveit, és mutatta be TDK munkáját. Dancs Lajos szerepét méltatva adott ízelítőt a tarpai kurucdallamok felkutatásáról szóló dolgozatáról. Az előadás meglepetésvendége Nagy Csaba tárogatóművész volt, aki a Fordulj, kedves lovam... bujdosódal megszólaltatásával egykori hallgatótársként közreműködött az előadásban.

A második blokk előtt a Népzene Tanszék műsorát hallgatták meg a résztvevők. Az összeállításokban közreműködtek a tanszék oktatói és hallgatói:

1.     Somogyi dallamok

Penczer Flóra – citera, ének

Révész Eszter Sára – citera, ének

2.     Gyimesi táncdallamok

Dr. Bíró István Ferenc – furulya

Juhász Erika – ének

Dr. Dargony Gábor – ütőgardon

3.     Fülöpi népdalok Dr. Joób Árpád gyűjtéséből

Boróka Énekegyüttes, művészeti vezető Juhász Erika

 

"Tanultam - tanítom az ének-zenét" – bemutató órák

A második rész mottója Dr. Pintér-Keresztes Ildikó főiskolai docens szakmódszertani műhelyének a címét viselte. Az Ádám Jenő tanítási módszerének öröksége című előadást két mikrotanítás követte. 

Karácsony Anna ének-zene – népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgató 20 perces bemutató tanítása fókuszában a zenei készségek fejlesztése állt. A mikrotanítás keretében jelrendszerről történő daltanítás, befogadói kompetenciafejlesztés és elemző (vagy aktív) zenehallgatás is megvalósult.                       

Molnár Ágnes, aki szintén hallgatója volt a Bessenyei György Tanárképző Főiskolának, most az Eötvös József Gyakorlóiskola szakvezető tanáraként és a LEGO-módszer ének-zene tanításban történő alkalmazójaként tartott rövid bemutatót.               

Ismeretes, hogy 2018-ban adták át a Nyíregyházi Egyetemen Kelet-Közép-Európa első és egyetlen Lego stúdióját. A LEGO® Education Innovation Studio feladata, hogy megismertesse a leendő és a gyakorló pedagógusokat a LEGO® eszközök oktatásban való alkalmazásának módszertanával. A LEGO® eszközök nemcsak az informatika, robotika oktatásában használhatóak, hanem például a matematika, a természettudományos tantárgyak esetében vagy az anyanyelvi, illetve idegennyelvi tanórákon is. Molnár Ágnes az ének-zene oktatásra alkalmazott módszeréből mutatott be részleteket.

A konferencia utolsó harmadát a Népzene Tanszék hallgatóinak műsora vezette fel. 

Nagysajói muzsika

Kovács Dániel – hegedű

Balogh Ábel – brácsa

Kiss Vivien – bőgő

 

 

„...megfordítom kalapom állását" – Paradigmaváltás a népzeneoktatásban!?

A Népzene Tanszék oktatói szimpózium keretében mutatták be kutatási programjukat. Az előadói blokkot Dr. Bíró István Ferenc vezette.

Dr. Ratkó Lujza A folklórstílus alapkérdései című előadása a hagyományos tudásátadás kereteit, módszereit kiemelve készítette elő a következő két előadást, melyek az intézményesült népzeneoktatás és a hagyományos tanulási formák közötti gondolkodásmód-változás okait, előnyeit és hátrányait elemezték. Dr. Bíró István Ferenc adjunktus Paradigmák fogságában címmel, Dr. Dragony Gábor adjunktus Lehetőségek vagy korlátok? – A kurrikuláris és az extrakurrikuláris népzeneoktatás összehasonlító vizsgálata       címmel tartott figyelemfelkeltő előadást.

Az elhangzott előadások bepillantást engedtek az előadók kutatási témáiba, és visszatekintettek a korábbi tanszékvezetők, oktatók tudományos munkásságára is. A részvevők hozzászólásait is figyelembe véve elmondható: a múlt és jelen találkozása fordult a jövő feladatai felé.

Nyíregyháza, 2024. március 5.

Az összefoglalót készítette: Ferencziné Ács Ildikó

Fotók: NYE-ZEI

 

 



[1] Kodály Zoltán (1989): Két zenei konferencia Budapesten [1964]. Visszatekintés. Hátrahagyott írások, beszédek, nyilatkozatok. III. Közreadja Bónis Ferenc. Budapest: Zeneműkiadó, 128.