A Magyar Kodály Társaság Közhasznú Egyesület alapszabályzata

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

2015. november 27-én módosított, egységes szerkezetbe foglalt

ALAPSZABÁLYA*

A jelen módosított Alapszabály a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.) és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban Civil tv.) rendelkezései alapján készült.

I. fejezet

A Társaság adatairól, jellegéről, tevékenységéről és céljairól

1. §

1.         Az egyesület neve: MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG

2.         Székhelye: 1064 Budapest VI. Vörösmarty utca 35.

3.         A Társaság pecsétje kör alakú, körbe futó feliratban a név, középen az alapítás éve: Magyar Kodály Társaság 1978

2. §

1.         A Magyar Kodály Társaság (továbbiakban Társaság) célja: Kodály Zoltán teljes szellemi hagyatékának ápolása, népszerűsítése:

a) zeneműveinek, pedagógiai és tudományos munkásságának a lehető legszélesebb körben való megismertetése;

b) zenei nevelési eszméinek életben tartása és gyakorlati alkalmazásuk szorgalmazása és segítése;

c) szellemiségének, művelődéspolitikai és közéleti szerepvállalása példájának ébrentartása.

2.       E célok megvalósítása érdekében a Társaság mint közhasznú szervezet a következő területeken munkálkodik: kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása, ismeretterjesztés, tudományos tevékenység, a következő jogszabályok figyelembevételével:

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 76. § (1) és (2) bekezdése b)–i) alpontjai.

A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 121. § a) és b) alpontja. Magyarországi helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontja, a 23. § (4) bekezdés 16. és 17. pontja valamint ugyanezen szakasz (5) bekezdésének 13. pontja.

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. Törvény 5. § (1) bekezdése.

* A változásokat a Fővárosi Törvényszék 2016. március 7-én kelt végzésével bejegyezte.

Nevezetesen a következő tevékenységeket folytatja:

a) megemlékezéseket, hangversenyeket, előadásokat, tudományos konferenciákat, szakmai tanácskozásokat, zenei műveltségi vetélkedőket, pályázatokat és kiállításokat szervez, illetve kezdeményez és támogat;

b) megjelenteti A Magyar Kodály Társaság Hírei című periodikát, és elektronikus honlapot, s benne hírlevelet hoz létre és működtet, továbbá esetenként egyéb nyomtatott vagy audiovizuális kiadványokat ad közre vagy támogat;

c) együttműködik a magyar zenei és zeneoktatási intézményekkel, zenei együttesekkel, más szakmai egyesületekkel és testületekkel, kiemelten a Kodály nevét viselőkkel;

d) kapcsolatot létesít a Nemzetközi Kodály Társasággal, esetenként a külföldi Kodály társaságokkal és intézetekkel.

3. A Társaság nem zárja ki, hogy tagjain kívül mások is részesülhessenek közhasznú szolgáltatásaiból.

4. A Társaság közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól

független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

II. fejezet

A Társaság szervezete

3. §

1. A Társaság státusza: a Magyar Kodály Társaság jogi személy és közhasznú szervezet.

2. A Társaság egyéni, csoportos/intézményi, tiszteleti és pártoló tagok közössége.

3. Működése kiterjed egész Magyarországra és a szomszédos államok magyar közösségeire.

4. A hatékonyabb működés érdekében – az elnökség jóváhagyásával és iránymutatásával – egyéni és intézményi tagok tagcsoportokat hozhatnak létre, amelyek tevékenységére és működésére az alapszabályban foglaltak irányadók. Tagcsoportot települések, járások, megyék, régiók vagy jól meghatározható földrajzi tájegységek keretében legalább 15 fős tagsággal lehet létesíteni. A tagcsoportokon belül kisebb műhelyek működhetnek.

4.1. A tagcsoport élén választott 3-5 tagú vezetőség, illetve vezető áll, aki az országos elnökségben teljes jogú tagként képviseli a tagcsoportot.

4.2. A tagcsoport nem jogi személy, nem rendelkezik önálló gazdasági ügyvitellel és önálló számlával.

4.3. A tagcsoport saját programjáról önállóan dönt, s azokat önállóan szervezi, de működési és program-támogatásait a Társaság országos hatáskörű szervein vagy helyi pénzügyi lebonyolítón keresztül kapja, illetve veheti igénybe.

4.4. Az elnökség és a tagcsoportok vezetősége az együttműködést eseti vagy hosszabb távon

érvényes írásbeli megállapodásban szabályozhatja.

4.§

1. A Társaság munkáját a következő szervek irányítják, illetve ellenőrzik:

a) Közgyűlés,

b) Elnökség,

c) Felügyelőbizottság.

2. Az ügyviteli és szervezési munkákat – fizetett alkalmazottként – a Társaság titkára végzi az elnök és/vagy megbízottja irányításával.

5. §

1.1. A Társaság legfőbb, döntéshozó szerve a Közgyűlés:

a) a Közgyűlés a Társaságot érintő minden kérdésben dönthet;

b) a Közgyűlések közötti időszakban a közhasznúsági státusszal járó feladatokat az Elnökség végzi;

c) az Elnökség és a Felügyelőbizottság a Közgyűlésnek felelősséggel tartozik.

1.2. A Közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:

a) az alapszabály módosítása;

b) az egyesület megszűnésének, egyesülésének és szétválásának elhatározása;

c) a vezető tisztségviselő megválasztása, visszahívása és díjazásának megállapítása;

d) az éves költségvetés elfogadása;

e) a tagsági díj megállapítása;

a tagdíjak összege 2015. január 1-től dolgozóknak 2500 Ft/év, nyugdíjasoknak, diákoknak 1000 Ft/év, intézményeknek 5000 Ft/év, mely összeget március 31-ig, de legkésőbb a közgyűlésig – bevételi pénztárbizonylattal igazoltan – készpénzben, át- utalással vagy csekken kell befizetni.

f) az éves beszámoló – ezen belül az ügyvezető szervnek az egyesület vagyoni helyzetéről szóló jelentésének – elfogadása;

g ) a vezető tisztségviselő feletti munkáltatói jogok gyakorlása, ha a vezető tisztségviselő az egyesülettel munkaviszonyban áll;

h) az olyan szerződés megkötésének jóváhagyása, amelyet az egyesület saját tagjával, vezető tisztségviselőjével, a felügyelőbizottság tagjával vagy ezek hozzátartozójával köt;

i) a jelenlegi és korábbi egyesületi tagok, a vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok vagy más egyesületi szervek tagjai elleni kártérítési igények érvényesítéséről való döntés;

j) a felügyelőbizottság tagjainak megválasztása, visszahívásuk és díjazásuk megállapítása;

k) a választott könyvvizsgáló megválasztása, visszahívása és díjazásának megállapítása; és

l) a végelszámoló kijelölése.

1.3.1. A Közgyűlést évente legalább egyszer össze kell hívni a közhasznúsági melléklet és pénzügyi beszámoló elfogadására, a magasabb jogszabályban meghatározott időszakban.

1.3.2. Az Elnökség határozatára, vagy a tagság egyharmadának a cél megjelölésével az Elnökséghez benyújtott írásbeli kívánságára, valamint a felügyeleti szerv írásbeli javaslatára, bármikor össze kell hívni.

1.3.3. A Közgyűlésre a napirend ismertetését tartalmazó hirdetmény és névre szóló postai vagy elektronikus meghívó útján kell a tagokat legalább 15 nappal előbb meghívni. A meghívóhoz az átvételt, egyúttal a részvételi szándékot igazoló, postafordultával visszaküldendő mellékletet (levágható részt vagy önálló lapot) kell adni.

1.3.4. A Társaság megfelelő saját teremmel nem rendelkezvén a Közgyűlés helyéről a Társaság székhelye közeli intézményben kell a résztvevők befogadására alkalmas helyen gondoskodni.

1.3.5. A Közgyűlés napirendjének tartalmaznia kell a kötelezően előírt feladatokat (pl. közhasznúsági melléklet és pénzügyi beszámoló elfogadása), az időszerű beszámolókat, a szakmai tervek és a költségvetés ismertetését és elfogadását, esetenként a személyi kérdéseket. A napirendet a közgyűlés egyszerű többséggel fogadja el.

1.3.6. A napirend kiegészítése

a) A közgyűlési meghívó kézbesítésétől vagy közzétételétől számított, az alapszabályban meghatározott időn belül a tagok és az egyesület szervei a közgyűlést összehívó szervtől vagy személytől a napirend kiegészítését kérhetik, a kiegészítés indokolásával.

b) A napirend kiegészítésének tárgyában a közgyűlést összehívó szerv vagy személy jogosult dönteni. Ha a napirend kiegészítése iránti kérelemről a közgyűlést összehívó szerv vagy személy nem dönt vagy azt elutasítja, a közgyűlés a napirend elfogadásáról szóló határozat meghozatalát megelőzően külön dönt a napirend kiegészítésének tárgyában.

c) A napirend kiegészítését a meghívó kézhezvételét követően három napon belül kell kezdeményezni. A közgyűlést összehívó szerv vagy személy további kétnapos határidővel nyilatkozik a módosítási javaslat elfogadásáról vagy elutasításáról.

1.3.7. A Közgyűlés levezető elnökére az elnök tesz javaslatot, a további közgyűlési tisztségviselőkre

– jelölő- és szavazatszámláló bizottság, jegyzőkönyvezető és hitelesítők – a levezető elnök. A közgyűlési tisztségviselőket nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel választja meg a Közgyűlés. Többes jelölés esetén titkos szavazást kell elrendelni.

1.4.1. A Közgyűlés a szavazásra jogosult tagok több mint felének jelenléte esetén határozatképes. Szavazásra az egyéni tagok és a csoportos/intézményi tagok képviselői jogosultak, amennyiben legkésőbb a közgyűlés kezdetéig megfizették az adott évben esedékes tagdíjat. A tiszteletbeli tag tanácskozási joggal vehet részt a társaság szerveinek ülésein, de szavazati joggal nem rendelkezik. A tagdíjbefizetés határidejével kapcsolatos megszorítás nem vonatkozik a tiszteletbeli tagra (10. § 2.3. pont).

1.4.2. A határozatképesség hiánya miatt elhalasztott Közgyűlést az első időpontot követően 30 napon belül újra össze kell hívni.

1.4.3. A határozatképesség hiánya miatt elhalasztott és másodszorra összehívott Közgyűlés az eredeti napirendre felvett kérdésekben a megjelent tagok számától függetlenül határozatképes, amennyiben erre a tagokat az eredeti meghívóban előre figyelmeztették.

1.5. A Társaság céljának módosításához és az egyesület megszűnéséről szóló közgyűlési döntéshez a szavazati joggal rendelkező tagok háromnegyedes szótöbbséggel hozott határozata szükséges.

1.6.1. A Társaság alapszabályának módosításához a jelen lévő tagok háromnegyedes szótöbbséggel hozott határozata szükséges. Egyebekben a Közgyűlés határozatait nyílt szavazással és egyszerű szótöbbséggel hozza.

1.6.2. A közgyűlés az éves beszámolót és a közhasznúsági mellékletet nyílt szavazással és egyszerű szótöbbséggel hagyja jóvá.

1.6.3. Az intéző és képviselő szervek valamint a Felügyelőbizottság tagjainak megválasztása ugyancsak nyílt szavazással történik.

1.6.4. A megjelent tagok többségének kívánságára a tárgyalásra kerülő határozati javaslatokról titkos szavazással kell dönteni.

1.6.5. A Közgyűlésben minden tagnak – beleértve a csoportos/testületi tagok képviselőjét is –

egy szavazata van. Egyenlő szavazatszám esetén az adott kérdést újra kell tárgyalni, és

arról újra kell szavazni.

1.7.1. A Közgyűlésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amely tartalmazza:

- a megjelent tagok nevét,

- a Közgyűlés lényeges mozzanatait és határozatait.

1.7.2. A Közgyűlés határozatairól külön nyilvántartást kell vezetni a Határozatok könyvében,

amelyben az egyes határozatokkal kapcsolatban föl kell jegyezni a Közgyűlés döntéseinek

tartalmát, időpontját és hatályát, illetve a döntést támogatók és ellenzők számarányát,

lehetőleg nevét is.

1.7.3. A Közgyűlés döntéseit az érintettekkel az elnök nyolc napon belül írásban közli. A döntéseket nyilvánosságra hozza a döntés jellegéhez, jelentőségéhez igazodó formában

(pl. faliújság/hirdetőtábla, periodika, elektronikus és/vagy nyomtatott hírlevél), illetve hozzáférhetővé kell tenni a Társaság irodájában.

1.7.4. A Közgyűlés, mint döntéshozó szerv ülései nyilvánosak; a nyilvánosság azonban nem szolgálhatja a rendzavarást. A levezető elnök köteles az ülések rendjét biztosítani.

1.7.5. A jegyzőkönyvet a Társaság elnöke, vagy annak megbízásából az Elnökség egyik tagja, valamint a jegyzőkönyv-vezető írja alá, továbbá a jegyzőkönyvet két tag hitelesíti.

1.7.6. A jegyzőkönyvet nyomtatott és elektronikus formában hozzáférhetővé kell tenni a Társaság

irodájában, a Társaság kiadványában és honlapján. A Közgyűlés üléseiről készült

jegyzőkönyvről, a másolás költségeinek megtérítése mellett, a nyilvánosság elvének

megfelelően másolat kérhető.

6. §

1.1. Az Elnökség a Közgyűlés által három évre választott testület, a Társaság ügyvezető szerve, amely gondoskodik az alapszabályban és programban foglaltak, valamint a Közgyűlés határozatainak végrehajtásáról

1.2. Az ügyvezetés feladatai

Az ügyvezetés feladatkörébe tartozik

a) az egyesület napi ügyeinek vitele, az ügyvezetés hatáskörébe tartozó ügyekben a döntések meghozatala;

b) a beszámolók előkészítése és azoknak a közgyűlés elé terjesztése;

c) az éves költségvetés elkészítése és annak a közgyűlés elé terjesztése;

d) az egyesületi vagyon kezelése, a vagyon felhasználására és befektetésére vonatkozó, a közgyűlés hatáskörébe nem tartozó döntések meghozatala és végrehajtása;

e) az egyesület jogszabály és az alapszabály szerinti szervei megalakításának és a tisztségviselők megválasztatásának előkészítése;

f) a közgyűlés összehívása, a tagság és az egyesület szerveinek értesítése;

g) az ügyvezető szerv által összehívott közgyűlés napirendi pontjainak meghatározása;

h) részvétel a közgyűlésen és válaszadás az egyesülettel kapcsolatos kérdésekre;

i) a tagság nyilvántartása;

j) az egyesület határozatainak, szervezeti okiratainak és egyéb könyveinek vezetése;

k) az egyesület működésével kapcsolatos iratok megőrzése;

l) az egyesületet érintő megszűnési ok fennállásának mindenkori vizsgálata és annak

bekövetkezte esetén az e törvényben előírt intézkedések megtétele; és

m) az alapszabály felhatalmazása alapján a tag felvételéről való döntés.

2.1. Az Elnökség tizenegy (11), a Közgyűlés által választott tagból és a tagcsoportok vezetőiből áll.

2.2. Az elnök, a társelnökök és az elnökség tagjai egymást követően összesen legfeljebb kétszer választhatók újra (folyamatosan tehát maximum három ciklusban tölthetik be pozíciójukat).

2.3. Az Elnökség tagja csak büntetlen előéletű magyar állampolgár, illetve határon túli magyar közösség büntetlen előéletű tagja lehet, aki rendelkezik a szabad mozgás és tartózkodás jogával.

2.4. Az Elnökség saját tagjai közül választ elnököt (aki egyben a Társaság elnöke) és két társelnököt háromévi időtartamra.

2.5.1. A Társaság vezető tisztségviselői: az Elnökség tagjai, akiket a két tisztújító közgyűlés közötti időtartamra kell megválasztani. A tag ugyanazon időben csak egy vezető tisztséget láthat el.

2.5.2. A Társaság vezető tisztségviselőjének kizárólag az választható meg, aki a Társaságnak tagja.

Vezető tisztségviselő az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége

ellátásához szükséges körben nem korlátozták.

A vezető tisztségviselő feladatait személyesen köteles ellátni.

Megszűnik a vezető tisztségviselői megbízatás:

- határozott idejű megbízatás esetén a megbízás időtartamának lejártával;

- megszüntető feltételhez kötött megbízatás esetén a feltétel bekövetkezésével;

- visszahívással;

- lemondással;

- a vezető tisztségviselő halálával;

- a vezető tisztségviselő cselekvőképességének a tevékenysége ellátásához szükséges

körben történő korlátozásával;

- a vezető tisztségviselővel szembeni kizáró vagy összeférhetetlenségi ok bekövetkeztével.

A vezető tisztségviselő visszahívására akkor kerülhet sor, ha feladatát az

Elnökség kétszeri írásbeli felszólítása ellenére sem teljesíti, illetve olyan magatartást

tanúsít, amely méltatlan a Társaság által kitűzött célokhoz, vagy amely

veszélyezteti a Társaság céljainak megvalósítását.

2.5.3. A Társaságnak nem lehet vezető tisztségviselője:

- az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre

ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem

mentesült,

- az, akit e foglalkozástói jogerősen eltiltottak.

- az eltiltást kimondó határozatban megszabott időtartamig nem lehet vezető tisztségviselő

az, akit eltiltottak a vezető tisztségviselői tevékenységtől.

2.5.4. A Társaság megszűnését követő három évig nem lehet más közhasznú szervezet vezető

tisztségviselője az a személy, aki korábban olyan közhasznú szervezet vezető

tisztségviselője volt – annak megszűnését megelőző két évben legalább egy évig –,

a) amely jogutód nélkül szűnt meg úgy, hogy az állami adó- és vámhatóságnál

nyilvántartott adó- és vámtartozását nem egyenlítette ki,

b) amellyel szemben az állami adó- és vámhatóság jelentős összegű adóhiányt tárt

fel,

c) amellyel szemben az állami adó- és vámhatóság üzletlezárás intézkedést alkalmazott,

vagy üzletlezárást helyettesítő bírságot szabott ki,

d) amelynek adószámát az állami adó- és vámhatóság az adózás rendjéről szóló

törvény szerint felfüggesztette vagy törölte.

A vezető tisztségviselő, illetve az ennek jelölt személy köteles valamennyi érintett közhasznú

szervezetet előzetesen tájékoztatni arról, hogy ilyen tisztséget egyidejűleg más

közhasznú szervezetnél is betölt.

2.5.5. A Közgyűlés és az Elnökség határozathozatalában nem vehet részt az a személy, aki

vagy akinek közeli hozzátartozója a határozat alapján

a) kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy

b) bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként

érdekelt.

Nem minősül előnynek a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás, illetve az egyesület által tagjának, a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatás.

3.1. Az Elnökség üléseit évenként legalább négyszer tartja, de ha az elnök vagy a tagok egyharmada szükségesnek látja, azt bármikor össze kell hívni.

3.2. A tagokat az ülésről annak megtartása előtt legalább nyolc (8) nappal kell értesíteni.

3.3. Az Elnökség által alkalmazott titkár részt vesz az elnökség ülésein és vezeti a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv vezetésére az elnök, a titkár akadályoztatása esetén, illetve más indokolt esetben az elnökség egy tagját kérheti fel a testület jóváhagyásával.

3.4. Az Elnökség üléseire - tanácskozási joggal - a napirenden lévő kérdésekben érdekelt más személyeket is meghívhat.

3.5. Az Elnökség az egyes feladatok megoldására tagjai közül témafelelőst bízhat meg, illetve esetenként bizottságot (bizottságokat) alakíthat. A témafelelős, illetve a bizottság feladata elvégzéséről az Elnökségnek számol be.

3.6. A Társaság szolgáltatásait és azok igénybevételének módját az Elnökség nyilvánosságra hozza.

4.1. A határozati javaslatok megszavazására az 5. § 1.6.1. és 1.6.3. pontjában foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

4.2. Az Elnökség határozata a Társaság minden tagjára kötelező.

4.3. Az Elnökség üléséről készített jegyzőkönyvre vonatkozóan az 5. § 1.7.1.–1.7.4.

pontjaiban foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a jegyzőkönyvet az Elnökségnek egy tagja hitelesíti.

4.4. A határozatokról külön nyilvántartást kell vezetni a Határozatok könyvében, amelyben az egyes határozatokkal kapcsolatban föl kell jegyezni az Elnökség döntéseinek tartalmát, időpontját és hatályát, illetve a döntést támogatók és ellenzők számarányát, lehetőleg név szerint is.

4.5. Az Elnökség döntéseit az érintettekkel nyolc napon belül írásban közli. A döntéseket nyilvánosságra hozza a döntés jellegéhez, jelentőségéhez igazodó formában (pl. faliújság, hirdetőtábla, periodika, elektronikus és/vagy nyomtatott hírlevél), illetve hozzáférhetővé kell tenni a Társaság irodájában.

4.6. A Társaság iratai – előre egyeztetett időpontban – megtekinthetők.

5. Az Elnökségnek a Társaság egy vagy több tagját kizáró határozata ellen a kihirdetéstől számított 15 napon belül lehet a Küldöttközgyűléshez fellebbezni. A fellebbezést írásban kell az irodavezető titkárhoz benyújtani. (Lásd még: 9.§ 5. pont.)

6.1. Az Elnökség ülései nyilvánosak, a nyilvánosság azonban nem szolgálhatja a rendzavarást. A levezető elnök köteles az ülések rendjét biztosítani. A nyilvánosság jogszabályban meghatározott esetekben korlátozható.

6.2. Az Elnökség üléseiről készült jegyzőkönyvről, a másolás költségének megtérítése mellett, a nyilvánosság elvének megfelelően másolat kérhető.

7. §

1.1. A Társaság elnöke: a hatóságok és harmadik személy előtt képviseli a Társaságot;

1.2. gondoskodik a közgyűlés és az elnökségi ülés összehívásáról, és azokat vezeti;

1.3. gondoskodik a Közgyűlés és az Elnökség határozatainak végrehajtásáról, biztosítja az

alapszabály és a Társaságot érintő jogszabályok, rendeletek megtartását.

1.4. Az Elnök gyakorolja a fizetett alkalmazott(ak) felett a munkáltatói jogokat és kötelességeket.

1.5. Az Elnököt, mint a Társaság önálló képviselőjét, illeti a bankszámla feletti rendelkezés

és az utalványozás joga.

2.1. A társelnökök az elnök helyettesei, annak megbízásából képviselik a Társaságot.

2.2. A társelnökök segítik az elnököt feladatainak ellátásában, – szükség esetén egyes elnöki

feladatok, felelősségi körök átruházásával.

3.1. A titkár vezeti a Társaság irodáját, biztosítja a Társaság feladatainak és az Elnökség

határozatainak végrehajtását.

3.2. gondoskodik a tagság és a Társaság szolgáltatásait igénybe vevők tájékoztatásáról;

3.3. vezeti a Társaság tagnyilvántartását;

3.4. kezeli a Társaság, mint közhasznú szervezet működésével kapcsolatosan keletkező

iratokat és gondoskodik – az Elnök utasítása, illetve engedélye alapján – az iratokba

való betekintés lehetőségéről.

3.5. Az Elnök megbízásából képviseli a Társaságot.

3.6. A titkárral és más fizetett munkatársakkal munkaszerződést kell kötni, s ebben a hatályos munkaügyi rendelkezések figyelembevételével szabályozni kell a munkaköri feladatokat, a munkaidőt, a fizetést, a szabadságot, egyéb juttatásokat; a munkaszerződést a feladatokat részletesen rögzítő munkaköri leírással kell kiegészíteni.

3.7. A titkár 3.1.–3.4. pontokban meghatározott feladatai egyes elemeinek ellátásával az elnök alkalmilag vagy hosszabb távra társadalmi munkást vagy fizetett alkalmazottat bízhat meg.

9

4.1.1. A vezető szerv határozathozatalában nem vehet részt az a személy, aki vagy akinek

közeli hozzátartozója (házastársa, egyeneságbeli rokona, örökbefogadott, mostoha- vagy

nevelt gyermeke, ill. örökbefogadó-, mostoha- vagy nevelőszülő és testvér) vagy hozzátartozója

(közeli hozzátartozó, élettárs, egyeneságbeli rokon házastársa, házastárs

egyeneságbeli rokona és testvére, a testvér házastársa, 2013. évi V. tv. 8:1 §) a határozat

alapján

- kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy

- bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként

érdekelt.

4.1.2. Nem minősül előnynek a hozzátartozó vonatkozásában a közhasznú szervezet cél

szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli

szolgáltatás, illetve a Társaság által tagjainak, a tagsági jogviszony alapján nyújtott,

létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatás.

III. fejezet

A Társaság tagsága

A tagsági viszony létesítése és megszűnése

A tagok jogai és kötelességei

8. §

1. A Társaság tagjai természetes személyek, nem jogi személy intézmények/együttesek és jogi személyek lehetnek.

2.1. Természetes személy lehet:

a) alapító tag

b) rendes tag

c) tiszteletbeli tag

d) pártoló tag

2.2. Intézmények (pl. iskolák, könyvtárak), zenei együttesek intézményi, illetve csoportos

rendes tagként csatlakozhatnak a Társasághoz;

3.1. Jogi személy pártoló tag lehet. A pártoló tagokat is az Elnökség veszi fel.

3.2. A pártoló tag, illetve képviselője igénybe veheti a Társaság szolgáltatásait (előadások,

hangversenyek, stb.) és részt vehet a Társaság közgyűlésein, de szavazati jog nélkül.

3.3. A jogi személy pártoló tag esetenként meghatározott célt szolgáló támogatást, vagy

előzetesen megállapított összegű rendszeres tagsági díjat fizet.

9. §

1.1. A Társaság rendes tagja az a természetes személy vagy intézmény/csoport (pl. zenei

együttes) lehet, aki, illetve amelynek képviselője kinyilvánítja, hogy egyetért az

alapszabályban foglaltakkal, és írásban kéri felvételét a Társaság tagjai közé.

1.2. A felvételről az Elnökség dönt.

2. Alapító tagok azok, akik a Társaság megalakulása kor ilyen értelmű írásbeli felkérést

kaptak, és az alapító tagságot írásban elfogadták.

10

3. Tiszteletbeli tag az, akit a Közgyűlés azzá megválaszt.

4. Pártoló tag természetes személy, illetve jogi személy lehet, aki, illetve amelynek

képviselője egyetért a Társaság célkitűzéseivel és kinyilvánítja együttműködési

szándékát.

5. A tagsági jogviszony megszűnése

5.1. A tagsági jogviszony megszűnik

a) a tag kilépésével;

b) a tagsági jogviszony egyesület általi felmondásával;

c) a tag kizárásával;

d) a tag halálával, illetve – intézményi tag esetén – jogutód nélküli megszűnésével.

5.2. A tag tagsági jogviszonyát az egyesület hivatalos képviselőjéhez/elnökéhez intézett

írásbeli nyilatkozattal bármikor, indokolás nélkül megszüntetheti. A tagsági jogviszony

kilépéssel történő megszűnése a bejelentés beérkezésének napján lép életbe.

6. A tagsági jogviszony felmondása

6.1. Amennyiben a tag elmulasztja kinyilvánítani, hogy egyetért az alapszabályban foglaltakkal,

továbbá ha a tagdíjfizetést – kétszeri felszólítás ellenére – két éven keresztül

elmulasztja, a Társaság a tagsági jogviszonyt harmincnapos határidővel írásban felmondhatja.

6.2. A tagsági viszony felmondásról a Társaság közgyűlése dönt.

7. A tag kizárása

7.1. Ki kell zárni a tagot, ha bűntettet vagy közerkölcsöt súlyosan sértő cselekményt követ

el, vagy, ha nem tartja meg az alapszabály rendelkezéseit; továbbá, ha az egyesület

alapszabályát vagy közgyűlési határozatát súlyosan, vagy ismételten sértő magatartást

tanúsít.

7.2. A kizárási határozat alapja kizárólag bírói ítélet vagy elnökségi határozat lehet. A

kizárás alá vont tagot az eljárás megindításáról tértivevényes levélben értesíteni kell,

legalább az elnökségi ülést megelőző 15 naptári nappal, azzal, hogy védekezését az

ülésen szóban vagy legkésőbb az elnökségi ülés időpontjáig írásban terjesztheti elő. A

kizárásról szóló határozat meghozatala az Elnökség hatáskörébe tartozik. A tag kizárását

kimondó határozatot írásba kell foglalni és indokolással kell ellátni; az indokolásnak

tartalmaznia kell a kizárás alapjául szolgáló tényeket és bizonyítékokat, továbbá

a jogorvoslati lehetőségről való tájékoztatást. A kizáró határozatot a tagnak postai úton

tértivevényes küldeményként kell elküldeni.

7.3. A pártoló tagságot, a vonatkozó megállapodás felmondásával bármelyik fél megszüntetheti.

7.4. A kizárási (kivéve a tiszteletbeli tag kizárását) vagy törlési határozat ellen a

kézhezvételtől számított 15 (tizenöt) napon belül a Közgyűléshez címzett, de az

Elnökséghez benyújtandó, halasztó hatályú fellebbezéssel lehet élni. A Közgyűlés a fellebbezésről a soron következő ülésen dönt és erről a fellebbezőt írásban, – tértivevényes postai úton – értesíti. A Közgyűlés határozata ellen jogorvoslatnak helye nincs.

11

10. §

1.1. A tagok önkéntes vállalással részt vesznek az alapszabályban meghatározottak szerint a

Társaság munkájában;

1.2. igénybe vehetik a Társaság által nyújtott szolgáltatásokat.

2. A tagok a megállapított tagsági díjat kötelesek rendszeresen fizetni. – A tiszteletbeli

tagot a tagsági díj fizetésének kötelezettsége nem terheli.

IV. fejezet

A Társaság gazdálkodásáról

11. §

1. A Társaság működéséhez szükséges anyagi források:

1.1. tagdíjak,

1.2. a Társaság tevékenységéből származó jövedelmek, de gazdasági-vállalkozási tevékenységet

csak közhasznú vagy a létesítő okiratban meghatározott alapcél szerinti tevékenység

megvalósítását nem veszélyeztetve végez.

1.3. állami és egyéb szervek, alapítványok vagy magánszemélyek támogatása.

2. A Társaság gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt az Alapszabályban

mint létesítő okiratban meghatározott célokra fordítja.

3. A Társaság szabályszerű vagyonkezeléséért az elnök, szükség esetén az e feladattal

megbízott társelnök és a titkár együttesen felelős.

4.1. A Társaság, mint civil szervezet, könyvvezetése – a beszámolási kötelezettség függvényében

– az egyszeres vagy a kettős könyvvitel rendszerében, magyar nyelven, forintban

történik.

4.2. A Társaság beszámolója tartalmazza:

a) a mérleget (egyszerűsített mérleget),

b) az eredménykimutatást (eredménylevezetést),

c) kettős könyvvitel esetében a kiegészítő mellékletet.

4.3. A Társaság köteles a beszámolójával egyidejűleg közhasznúsági mellékletet is készíteni.

4.4. A Társaság mint közhasznú szervezet kiegészítő mellékletében be kell mutatni a

támogatási program keretében végleges jelleggel felhasznált összegeket támogatásonként:

a központi, az önkormányzati, illetve nemzetközi forrásból, illetve más gazdálkodótól

kapott, a tevékenység fenntartását, fejlesztését célzó támogatások, adományok

felhasználását. Külön kell megadni a kiegészítő mellékletben a támogatási program

keretében kapott visszatérítendő (kötelezettségként kimutatott) támogatásra vonatkozó,

előbbiekben részletezett adatokat.

4.5. A kiegészítő mellékletben be kell mutatni a szervezet által az üzleti évben végzett főbb

tevékenységeket és programokat.

12

4.6. A közhasznúsági mellékletben be kell mutatni a szervezet által végzett közhasznú

tevékenységeket, ezen tevékenységek fő célcsoportjait és eredményeit, valamint a közhasznú

jogállás megállapításához szükséges, 2011. évi CLXXV. tv. (Cv. tv.) 32. §

szerinti adatokat, mutatókat.

4.7. A közhasznúsági melléklet tartalmazza a közhasznú cél szerinti juttatások kimutatását, a

vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások összegét és a juttatásban részesülő vezető

tisztségek felsorolását.

5. A Társaság tartozásaiért saját vagyonával felel, ezért a tagok saját vagyonukkal nem

felelnek.

6.1. A Társaság vagyoni jellegű viszonyainak, illetve ügyvitelének évenkénti vizsgálatára a

Közgyűlés Felügyelőbizottságot választ. A Felügyelőbizottság (továbbiakban Bizottság)

a Közgyűlés által három évre választott elnökből és két tagból áll. A Bizottság saját tagjaiból

választja meg elnökét. A Bizottság elnöke és tagjai csak a Társaság tagjai közül

választhatók meg, és megbízatásuk idején a Társaságban más tisztséget nem tölthetnek be.

6.2. Nem lehet a Felügyelőbizottság elnöke vagy tagja, illetve könyvvizsgálója az a személy,

aki

a) a vezető szerv elnöke vagy tagja;

b) a közhasznú szervezettel a megbízatásán kívüli más tevékenység kifejtésére

irányuló munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban

áll, ha jogszabály másképp nem rendelkezik;

c) a közhasznú szervezet célszerinti juttatásából részesül – kivéve a bárki által megkötés

nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatásokat, és a társadalmi szervezet

által tagjának a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő

cél szerinti juttatást –, illetve

d) az a)–c) pontban meghatározott személyek hozzátartozója.

6.3. A Bizottság a Közgyűlésnek tartozik felelősséggel, a Közgyűlés által hívható vissza.

7. A Felügyelőbizottság ügyrendjét maga állapítja meg, de feladatai általában a következők:

7.1. A felügyelő szerv ellenőrzi a közhasznú szervezet működését és gazdálkodását. Ennek

során a vezető tisztségviselőktől jelentést, a szervezet munkavállalóitól pedig tájékoztatást

vagy felvilágosítást kérhet, továbbá a közhasznú szervezet könyveibe és irataiba

betekinthet, azokat megvizsgálhatja.

7.2. A felügyelő szerv tagja a közhasznú szervezet vezető szervének ülésén tanácskozási

joggal részt vehet, illetve részt vesz, ha jogszabály vagy a létesítő okirat így

rendelkezik.

7.3. A felügyelő szerv köteles az intézkedésre való jogosultságának megfelelően a

döntéshozó szervet vagy az ügyvezető szervet tájékoztatni és annak összehívását

kezdeményezni, ha arról szerez tudomást, hogy

a) a szervezet működése során olyan jogszabálysértés vagy a szervezet érdekeit

egyébként súlyosan sértő esemény (mulasztás) történt, amelynek megszüntetése

vagy következményeinek elhárítása, illetve enyhítése az intézkedésre jogosult

vezető szerv döntését teszi szükségessé;

b) a vezető tisztségviselők felelősségét megalapozó tény merült fel.

13

7.4. A döntéshozó szervet vagy az ügyvezető szervet a felügyelő szerv indítványára – annak

megtételétől számított harminc napon belül – intézkedés céljából össze kell hívni. E

határidő eredménytelen eltelte esetén a döntéshozó szerv és az ügyvezető szerv összehívására

a felügyelő szerv is jogosult.

7.5. Ha az arra jogosult szerv a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges intézkedéseket

nem teszi meg, a felügyelő szerv kőteles haladéktalanul értesíteni a törvényességi

ellenőrzést ellátó szervet.

7.5.1. A vizsgált ügyekben a Bizottság tagjai operatív intézkedést nem tehetnek. A vizsgálatról

jegyzőkönyvet vesznek fel, abban tehetnek javaslatot a szükséges intézkedésekre. Különösen

sürgős intézkedést igénylő esetben a Társaság elnökét azonnal tájékoztatják.

7.5.2. A vizsgálati jegyzőkönyvet a Bizottság elnöke, a vizsgálat során eljárt bizottsági tag és a

jegyzőkönyvvezető írja alá. A vizsgálati jegyzőkönyvet meg kell küldeni a Társaság elnökének

és a vizsgálat kezdeményezőjének.

7.5.3. Vizsgálatai során a Bizottság törekszik a feltárt hiányosságok, hibák kiküszöböltetésére.

A Bizottság köteles vizsgálni azt, hogy a hiányosságok mögött szándékos vagy gondatlan

emberi magatartás bizonyított-e.

7.5.4. A Bizottság célvizsgálatot akkor folytat le, ha annak megindítása kellően indokolt; a

megindított célvizsgálatot a Bizottság 60 nap alatt köteles lefolytatni.

7.5.5. A Társaság elnöke a részére megküldött felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet, illetve a

Bizottság javaslatait köteles a következő elnökségi ülés napirendjére felvetetni.

7.6. A Bizottság – a 6.4.l. és a 6.5.1. pontokban meghatározott eseti vizsgálati jelentésektől

függetlenül – a Társaság gazdálkodásáról és ügyviteléről a közhasznú egyesületekre

vonatkozó szabályok szerint éves jelentést készít írásban, melyet elnöke (akadályoztatása

esetén az e feladattal esetileg megbízott tagja) útján a Közgyűlés elé terjeszt elfogadásra.

7.7. A Bizottság tagjai feladatuk ellátása során felmerült költségeik megtérítését igényelhetik.

8. A Társaság a társadalmi szervezetekre vonatkozó gazdálkodási és vagyonkezelési

jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően, éves költségvetés alapján működik.

A Társaság köteles a beszámoló jóváhagyásával egyidejűleg közhasznúsági mellékletet

készíteni, amelyet a beszámolóval azonos módon köteles jóváhagyni, letétbe helyezni és

közzétenni.

A Társaság beszámolójába, közhasznúsági mellékletébe bárki betekinthet, és abból saját

költségére másolatot készíthet.

9. A Társaság mint közhasznú szervezet bármely cél szerinti juttatását pályázathoz kötheti.

9.1. Pályázati formában, eseti bíráló bizottság felállítása mellett, csoportos vagy egyéni

előadóművészeti versenyt, tudományos (tanulmányírói, kutatói) vagy pedagógiai

programot, zenei előadóművészi ösztöndíjat, továbbá Kodály Zoltán, esetleg a

társasághoz kötődő neves személyiség emlékét megörökítő képzőművészeti alkotásra

pályázatot hirdethet meg.

9.2. A pályázati felhívás nem tartalmazhat olyan feltételeket, amelyekből – az eset összes

körülményeinek mérlegelésével – megállapítható, hogy a pályázatnak előre meghatározott

nyertese van (színleltpályázat).

9.3. Színlelt pályázat a cél szerinti juttatás alapjául nem szolgálhat.

14

V. Fejezet

A Társaság felügyeletéről és megszűnéséről

12. §

1. A Társaság megszűnése esetén – a megszűnés módjától függetlenül – vagyona a magyar állam tulajdonába kerül és azzal az oktatásért és kulturális ügyekért felelős minisztérium rendelkezik azzal a megszorítással, hogy a vagyon továbbra is csak a Társaság Alapszabálya 2. § 1. pontjában meghatározott zeneművészeti vonatkozású kulturális vagy oktatási célokra használható fel.

2. A Társaság megszűnésével kapcsolatos teendőket a Társaság elnöksége látja el.

13. §

1. A Társaság feletti adóellenőrzést az adóhatóság. az államháztartásból származó (költségvetési) támogatás felhasználásának ellenőrzését törvény eltérő rendelkezése hiányában az Állami Számvevőszék, az állami vagy önkormányzati költségvetésből, illetve a nemzetközi forrásokból juttatott támogatások felhasználásának ellenőrzését a külön jogszabály szerinti ellenőrzési szervezet, a közh