ENGLISH

 

 

 

 

Bartalus Ilona dalt tanít a televízióban

Régi-új zenepedagógiai sorozat indul a kulturális értékőrző, visszatekintő M3 televízió-csatorna műsorán! Bartalus Ilona 1967 és 1970 között készült Gyere pajtás énekelni! c. műsorsorozatát sugározzák tíz héten át, április 30-ától július 3-ig. Az adások szombat és vasárnap reggel 38-kor kezdődnek, melyekből alkalmanként egy-egy dallal ismerkedhetnek meg a nézők.

Médiaklikk - műsorelőzetes
Bartalus Ilona felhívása

Kapcsolódó írások Zenepedagógia rovatunkban „A zenei nevelésről - közérdekből, személyes felelősségérzettel ” címmel.

Video: https://www.facebook.com/m3anno/videos/602631356554427/


Zene tolmáccsal
Bartalus Ilona műsorai az m3 csatornán

"Vajon mindenkié lett-e a komolyzene? Vajon megmenti-e a jó zene az emberek lelki egészségét ma, a dekadencia virágkorában? Erre a kérdésre szeretne optimista választ adni a Zene tolmáccsal sorozat, amely úgy hoz közel nagy zeneműveket, hogy a koncertközvetítés előtt rövid, figyelemfelkeltő előadást sugároz a műről. Mivel a zene sok ember számára "idegen nyelv" ezért tolmácsot igényel. A zenei ábécé mellett a zene nyelvtanába is bepillanthat a néző. Olyan zenei műszavak titkaiba avatjuk be, mint a "késleltetés", az "álzárlat" a "nápolyi hang". Nagyító alatt láthatják a legkülönlegesebb zenei mozaikokat és a szolmizáció segítségével a rejtett titkok mind napvilágra kerülnek. Meghallják, hogyan énekel a zongora, ki versenyez kivel a versenyműben, és hogy mennyiben hasonlít Erkel Himnusza a Mozart A-dúr zongoraverseny lassú tételének témájához. Örömmel hívja a nézőt Mozart és más mesterek társaságába a műsor írója és vezetője Bartalus Ilona."

Az 1996-ban készült televízió-sorozat rendező-műsorvezetője Bartalus Ilona, operatőre Ágoston Gábor. Adások:

- július 5. 13:25 (Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 488.)
- július 12. 13:30 (Mozart: G-dúr hegedűverseny, KV216.)
- július 19. 13:35 (Mozart: Egy kis éji zene, KV 525.)
- július 26. 13:40 (Schubert: II. B-dúr szimfónia, D 125.)
- augusztus 2. 13:55 (Schubert: III. D-dúr szimfónia, D 200.)
- augusztus 9. 13:45 (Schubert: IV. c-moll szimfónia, D 417.)
- augusztus 16. 13:40 (Schubert: Pisztráng-ötös, D 667.)
- augusztus 23. 13:30 (Beethoven: Esz-dúr kvintett, Op. 16.)  

Források:

http://www.port.hu/zene_tolmaccsal
http://tvmusor.aweben.hu/m3.html
http://tv.animare.hu/default.aspx


A zenei nevelésről
- közérdekből, személyes felelősségérzettel
Bartalus Ilona gondolat-mozaikja elé

2015. július 5-én Békésen ismét összegyűltek a hajdani nagyhírű és nagy hatású tarhosi iskola volt diákjai. A dalostalálkozó mellett konferenciára is sor került. Egyik előadója nemzetközileg ismert zenepedagógus, kiváló televíziós zenei műsorok szerkesztő-műsorvezetője, Bartalus Ilona, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja volt. Eszmefuttatásának alapját egy 2013-ban készült írása adta, melyet a szerző szíves hozzájárulásával - a személyes jelleg megőrzése érdekében - hasonmásban adunk közre.   

A legutóbbi hetek iskolai zenei nevelést érintő fejleményei, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője, Balog Zoltán miniszter úr által meghirdetett, távlatosan minden általános iskolát, s remélhetően a középiskolákat is érintő nagyszabású terv biztató fényében is zenepedagógia-történeti dokumentumként és időszerű gondok és feladatok egyénien megfogalmazott, távlatos összegezéseként ajánlhatja Bartalus Ilona tíz pontját az Olvasók figyelmébe a közreadó,  

Ittzés Mihály

Bartalus Ilona írása: Aggodalmak a Kodály-ügyben


Kerekasztal a Kodály-pedagógiáról

2016. február 22-én délután 1 6 órai kezdettel kerekasztal-beszélgetés lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében (Budapest VIII. Ötpacsirta u. 4.) „Kodály Zoltán zenepedagógiai elgondolásainak időszerűsége” címmel.

A rendezvényt megnyitja Tóthpál József, a Magyar Muzsikus Fórum elnöke, vendégek: Szőnyi Erzsébet zeneszerző, Gráf Zsuzsa, Mindszenty Zsuzsanna, Őri Csilla, Sapszon Ferenc karnagy, Kis Eszter Veronika újságíró (Magyar Nemzet), a beszélgetést vezeti Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke. Közreműködik Körmendi Klára (zongora). Az est házigazdája Bándoli Katalin a Zenei Gyűjtemény vezetője. A belépés díjtalan. (Az MKT, az MMF és a FSZEK rendezvénye.)

 A rendezvény meghívója


Utazás a hangszerek világában
DVD-ajánló  

Most jelent meg: A zenekar négy alapvető hangszercsaládját bemutató DVD-összeállítást adott közre a győri Zenebirodalom alapítvány (www.zenebirodalom.eu). A kiadvány ötletgazdája és támogatója Tschurl Károly brácsaművész.

További részletek

mystat