ENGLISH

 

 

BEMUTATKOZÁS

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG 1978-ban alakult meg, s ezzel létrejött az 1975-ben a II. Nemzetközi Kodály Szimpózium keretben Kecskeméten megalapított Nemzetközi Kodály Társaság (International Kodály Society - http://www.iks.hu) hazai testvérszervezete.

Az MKT célkitűzéseit, működésének kereteit az Alapszabály rögzíti. Az évek során a belső igényeknek és a változó jogszabályoknak megfelelően az Alapszabály egyes részleteiben változott, de alapvető tartalmi kérdésekben ma is őrzi az alapítók szándékát. A jelenleg érvényben lévő Alapszabályt a 2009. május 9-én tartott közgyűlés fogadta el, s a Fővárosi Bíróság ugyanaz év augusztusában közhasznú szervezetként regisztrálta.

Társaságunk elnökei voltak:

Szokolay Sándor Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Zeneművészeti Főiskola tanára (1978-1992)

Dr. Bónis Ferenc Erkel- és Széchenyi-díjas zenetörténész (1992-2007)

Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze (2007-2012)

2012-től a Kodály Társaság elnöke dr. Ittzés Mihály Szabolcsi Bence-díjas zenetudós.


Az évente és az időről-időre visszatérő események "tagolják" a Társaság időszámítását. Minden évben megemlékezünk névadónk   születési és halálozási évfordulójáról.

A december 16-i eseményre a Kodály Zoltán Emlékmúzeumnál, a Mester hajdani lakhelyénél (Budapest VI. Andrássy út 87-89.) kerül sor. A március 6-i tiszteletadás helye a Farkasréti temető, Kodály síremléke az akadémiai parcellában.

A több évtizedes működés eseményei közül ki kell emelnünk a jelesebb Kodály-évfordulók alkalmából rendezett nemzetközi konferenciákat. Ezek mindegyikén három - zenetörténeti, zenepedagógiai és népzenei - szekcióban hangzottak el előadások Az 1982-ben, a centenáriumi évben megtartott konferencia anyagát többnyelvű önálló kiadványban jelentették meg (International Kodály Conference Budapest 1982,  Edited by Ferenc Bónis, Erzsébet Szőnyi, László Vikár. Editio Musica Budapest, 1986). A továbbiakban általában ötévenként került sor hasonló rendezvényekre, melyek keretében számos hangversenyen szólaltak meg névadónk zeneművei. Az előadások egy része a Bónis Ferenc által szerkesztett Magyar Zenetörténeti Tanulmányok című sorozat köteteiben látott napvilágot magyarul.

Két ízben (1991-1992 és 2001-2002) a Katona József Társasággal közösen zeneszerzői pályázatot hirdettünk dal és kórusmű kategóriákban. A díjnyertes kompozíciókat a díjkiosztó ünnepséghez kapcsolódó hangversenyen mutatták be Kecskeméten, névadóink szülővárosában.

1978-tól jelenik meg folyóiratunk, A Magyar Kodály Társaság Hírei. Szerkesztői: 1978-1987. dr. Bónis Ferenc, 1988-1993. Csík Miklós, 1994-től Márkusné Natter-Nád Klára.

Évek során - látva a zenei nevelés problémáit, helyzetének romlását, különösen a köznevelés területén - az MKT elnöksége sokszor felemelte szavát a sajtóban közzé tett nyilatkozattal, nyílt levéllel. Eddig lényegében, sajnos, eredménytelenül.

Konferenciák, hangversenyek, megemlékezések esetében kölcsönös támogató együttműködés alakult ki már a kezdetektől a KÓTA-val (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - www.kota.hu).

Az MKT székhelye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Régi Zeneakadémia néven ismert épületében van (Budapest VI. Vörösmarty utca 35.) .

Az utóbbi évek eseményeiből:

2007 - rendezvények Kodály születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából: nemzetközi konferencia, számos hangverseny, valamint több városban bemutatott kiállítás Kodály 125 - Képek és dokumentumok Kertész Gyula gyűjteményéből címmel.

2009 - a Magyar Kodály Társaság Hírei 30. évében jelent meg Márkusné Natter-Nád Klára szerkesztésében a Kodály Zoltán nevét viselő kórusok és iskolák című kiadvány, amely 10 kórus és 20 oktatási intézmény munkásságáról ad képet.  

2010 - első ízben került sor a Kodály Zoltán nevét viselő iskolák kamaraének találkozója elnevezésű, országos rendezvényre. Erre az alkalomra komponálta Szőnyi Erzsébet Éneklő iskola című darabját (Vészi Endre verssoraira).

2010. december 22-én indult meg honlapunk, melyet a http://www.m-kodalytarsasag.hu címen lehet elérni.

2012 - Kodály Zoltán születésének 30. évfordulója alkalmából jelentettük meg (a Hungarotonnal közösen) a Bicinia Hungarica és Tricinia hanglemez-összkiadását, hat énekkar közreműködésével. Társaságunk és az Országos Idegennyelvű Könyvtár együttműködésében került megrendezésre az Egy kultúra-teremtő művész: Kodály Zoltán 1882-1967 című kiállítás, amelynek anyagát dr. Eősze László zenetörténész állította össze.

2014 - az első Éneklő Ifjúság hangverseny 80. évfordulója alkalmából hangversenyt rendeztünk a Zeneakadémián. A koncerten nyolc fővárosi gyermek- és ifjúsági kórus előadásában a 85 éve megtartott első Kodály gyermekkarest műsora hangzott fel.

2016-tól Társaságunk facebook elérhetősége:
https://www.facebook.com/kodalytarsasag/

 

mystat