ENGLISH

 

 

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG KIADVÁNYAI

 

Folyóiratunk:

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG HÍREI

*****

KÖNYV, KOTTA, HANGLEMEZ… 

 

Kodály Zoltán nevét viselő iskolák és kórusok
Szerkesztette Márkusné Natter-Nád Klára

Magyar Kodály Társaság, 2008.

Megjelent Kodály Zoltán születésének
125. évfordulója tiszteletére és
a Magyar Kodály Társaság megalakulásának
30. évfordulója emlékére

A kiadvány a Kodály vonósnégyes ars poeticáját, valamint 10 Kodály Zoltán nevét viselő kórus és 20 Kodály Zoltán nevét viselő alap- és középfokú, valamint felsőoktatási intézmény történetét és címjegyzékét tartalmazza. Szőnyi Erzsébet előszavával.

A könyv fülszövegéből: "Tíz (önálló) kórus és húsz iskola beszámolóiból, archív és jelenkori fotóiból készült el a 160 oldalas kiadvány. (...) A Kodály Zoltán örökségét híven őrző Magyar Kodály Társaság ezzel kíván maradandó emléket állítani a magyar ének-oktatás, a zenei nevelés, a kóruskultúra fent említett területének. (...) Átérezve Kodály Zoltán örök értékű szavait, melyek az utolsó nyilvánosan elmondott, dunapataji beszédében hangzottak el: A zene múlhatatlan része az emberi műveltségnek."  

Márkusné Natter-Nád Klára


Kodály Complete Edition - Choral Works:
Bicinia Hungarica, Tricinia

Hungaroton, 2012. HCD 32711-13.

A hanglemezen hallható még a Három gömöri népdal, 5 tétel a Válogatott biciniumokból, 2 kétszólamú gyermekkar (A juhász; Jó gazdasszony), valamint egy-egy tétel az 55 és a 66 kétszólamú énekgyakorlat című füzetekből, nyolc élvonalbeli gyermek- és ifjúsági kórus előadásában. A hanglemezt szerkesztette és a hanglemezkísérő tanulmányt írta Ittzés Mihály.

Köteles György hanglemez-ismertetője


mystat